Duel "live skak" i Italien

I den italienske by Marostica (Vicenza -provinsen) finder en gammel ferie sted - en skakturnering med levende brikker. Hvert andet år kommer tusinder af turister til teaterforestillingen i Marostika for at se det historiske skakspil med egne øjne. Byen Marostica ligger lidt over en time nordøst for Verona.

Turneringen har en nysgerrig legende. ⠀

Engang forelskede to unge mænd fra den lokale adel sig i datteren til ejeren af slottet, Taddeo Parisio. Uden at dele pigen besluttede de unge at kæmpe for skønheden i en duel. Faren til hans datter var en human person, han havde ondt af de unge mænd, og han inviterede dem til at bilægge striden ved at spille et skakspil.Vinderen vil gifte sig med den ældste datter af ejeren af slottet, og taberen vil gifte sig med den yngste datter af en adelig familie. Men faderen vidste ikke, at den ældste skønhed hemmeligt var forelsket i en af konkurrenterne, og derfor var hendes lykke direkte afhængig af spillets udfald.

På dagen for "duellen" beordrede Taddeo at male torvet på slottet med skakceller, kaldet riddere, dansere, musikere, fakirer, klovne og arrangerede en stor byfest

Spillet var vellykket: der var levende soldater, pile og riddere i form af skakbrikker. Og vinderen var den samme elskede. Datteren Parisio, der så festen, tændte lyset i hendes værelse - det betød, at hendes udvalgte blev valgt.

Den første sådan turnering i Italien blev spillet i Marostika i 1494, derefter blev den glemt. Og i 1954 besluttede de at genoptage den historiske turnering: scenografi, kostumer og en ny version af middelalderens romantiske historie blev opfundet af den italienske kunstner og arkitekt, tidligere futurist Mirko Vuchetich. Koreografien og detaljerne i showet ændrer sig årligt, men de historiske kostumer af motorcade -aktørerne (600 personer) bevares omhyggeligt.

Vidste du om denne ferie?