Sanremo og musik

Kan du forestille dig italienere uden musik? Nej, selvfølgelig kan Italien ikke leve uden en sang! I 1951, i den liguriske by San Remo, dukkede en festival stille og umærkeligt op, som var bestemt til at blive et symbol på landets musikalske liv. Her blev nye hits født, stjerner og sangmode tændt. Blandt vinderne var stadig elskede Adriano Celentano, Toto Cutugno, Eros Ramazzotti.

Festivalen er Italiens sjæl. Det blomstrede og falmede sammen med hele landet, det var ikke uden skandaler og impulsive ændringer. Oplægsholderne lavede risikable vittigheder, selv orkestre optrådte af og til. Men ligesom Italien er festivalen altid klar til at få gæsterne til at føle sig velkomne. I øvrigt bliver festivalen i Italien stadig behandlet med stor respekt og rangeret som en immateriel national skat, og den fortjener det!

I 1960'erne lærte Sovjetunionen først og fremmest om ham fra deltagerne. Plader blev frigivet med deres optagelser. TV’et udsendte ikke festivalen, festivalen blev næppe nævnt i pressen. Den første visning af festivalen på sovjetisk tv var i 1978

Pandemien har foretaget justeringer og ændret planer. I 2021 blev den 71. årlige festival afholdt i marts som altid på Ariston Theatre. Men denne gang var publikum ikke til stede ved kunstnernes forestillinger. Vinderen blev rockgruppen Maneskin med sangen “Zitti e buoni

Jeg husker stadig og nynner ofte de sange, der blev populære i posten San Remo. Jeg elsker “Everyday Stories”, “The Promised Land” fremført af Riccardo Fogli, “So It Will Be” af Al Bano og Romina Power. "Hvis jeg forelsker mig" Riii e Believe og andre.

Hvilke sange husker du fra festivalens første år?