Oversigt over det italienske ejendomsmarked for 2020

Rapporten for beboelsesejendomme fra 2020, udarbejdet af Skattestyrelsen i samarbejde med AIIB, siger, at 2020 endte med et samlet fald i antallet af købte og solgte boliger: der blev solgt omkring 558.000 boliger, et fald på 8% fra 2019. Selvom de restriktive foranstaltninger over for covid resulterede i en nedgang i markedet i første kvartal, observeres tendensen for markedsopgang i andet halvår.

I første kvartal af 2020 begynder moratoriets virkninger på økonomisk aktivitet, der begyndte i marts, at vise sig. I andet kvartal toppede det samlede fald, men i tredje kvartal, hvor aktiviteten gradvist kom sig igen, oplevede boligmarkedet en stærkere vækst end forventet. I fjerde kvartal, i forhold til 2019, vokser mængden af boligkøb i alle regioner i landet.

Ser man på året som helhed, er der et fald på 7,7% om året, hvilket afbryder den positive tendens siden 2014. Dette tal kan i vid udstrækning tilskrives måneders sektorinaktivitet koncentreret i første halvår af 2020 som led i foranstaltninger til bekæmpelse af Covid-19-pandemien.

Det største fald i salget blev registreret i syd (-9%) og øerne (-9,2%), der tegner sig for omkring 25%af det nationale marked; nordøst havde det mindste tab på -6,3%.

Dataene om omsætningen af huse købt og solgt i 2020 viser godt 89 milliarder euro, hvilket er 8,7% mindre end i 2019   år (cirka 8,5 milliarder euro mindre end et år tidligere). Næsten 58% af omsætningen er forbundet med køb af huse i de nordlige regioner, mere end 51 milliarder euro, omkring 25% af næsten 22 milliarder euro tilskrives huse købt i centret, og de resterende 16 milliarder euro, 18 % af det samlede, i syd og på øer.

Genoptagelsen af pandemien i slutningen af 2020 og i de første måneder af 2021 tvang økonomisk og social aktivitet til at bremse endnu mere. På den anden side synes vaccinationskampagnen, der er rettet mod hele verden for at håndtere denne sundhedskrise, at være på vej til at nå sine mål. Endelig vil regeringens foranstaltninger til at stimulere en genstart af nationaløkonomien også være grundlæggende for ejendomsmarkedet . Derfor vil 2021 også være kontroversiel.   et år, hvor hidtil kendte markedsstrukturer kan undergå yderligere ændringer, og som fremtidige scenarier og udsigter fortsat er svære at kortlægge.